South Park on yhdysvaltalainen kulttimaineen saavuttanut satiirinen animaatiosarja, jossa neljä ala-asteikäistä poikaa: Eric, Kyle, Stanley ja Kenny seikkailevat.

Näistä viimeksi mainittu eli Kenneth “Kenny” McCormick on tunnettu siitä, että varhaisissa tuotantokausissa hän kuoli jokaisessa jaksossa. Lisäksi hän mumisee huppuunsa siten, että hänen puheestaan on vaikea saada selvää.

Kenny-koodi tai Kenny code on siis salaustapa, jonka taustaidea on se, että se perustuu Kennyn puheeseen tai muminaan. Salauksen idea on se, että jokainen selkokielisen tekstin sana korvataan yhdistelmällä kirjaimia m, p ja f. Salaus on heikko ja helppo purkaa tilastollisella analyysillä tai ajattelemalla tekstiä “kryptona”. Mutta helpommalla pääsee, kun käyttää alla olevaa taulukkoa apuna:

mmmApppN
mmpBppfO
mmfCpfmP
mpmDpfpQ
mppEpffR
mppFfmmS
mpfGfmpT
mfmHfmfU
mfpIfpmV
mffJfppW
pmmKfpfX
pmpLffmY
pmfMffpZ

Tietenkin ylläolevan taulukon avulla mysteerikätköt on helppo ratkaista, mutta melko työlästä kuitenkin. Niinpä tähänkin salaukseen on saatavilla useita työkaluja, joista alla on listattu kaksi, jotka toimivat hyvin

Kannattaa huomata, ettei Kenny -koodissa ole ääkkösiä eli ä:tä ja ö:tä. Useimmiten jos selkotekstissä on ääkkösiä, ne näkyvät salatussa tekstissä myös ä:nä ja ö:nä. Toinen vaihtoehto on tietysti korvata ä:t ja ö:t a:lla ja o:lla.

Harjoitus

Harjoituksena ei tällä kertaa ole täyttä kätkökuvausta, mutta teksti, jonka voit kokeilla kääntää Kenny-koodista selkokielelle.

Fpmmmmmffpmppmpmmm fmpmpppmpfmmfmpmff ppfppp fmpmmmffmfmpfmpmmm pmpmffpffpmmmmmmffpppppmppffmmfmmppfmmm pmmmmm mfpmpppfmpffmppmmmmmm mppmff fmmmpp fmpmmmpffpmpppfmfffmpmmm, mppfmpfmpmmm fmmmpp ppfpmfmfffmmmff fmmmffmmmpppfmmmmmpmpfmmmmmmmm